Коптильні для гарячого копчення
Коптильні для гарячого копчення
Коптильня гарячого копчення являє собою спеціальну конструкцію, призначену для приготування риби, м'яса і безлічі інших ласощів. Завдяки надзвичайно простому пристрою, її використання не викличе труднощів навіть у того, хто вперше зіткнувся з необхідністю отримати копчені страви.
Даний агрегат, який знайшов широке застосування серед власників заміської нерухомості, характеризується наступним принципом роботи: дно коптильні для гарячого копчення покривають дрібною тріскою і тирсою, а трохи вище розташовується решітка з поміщеними на ній продуктами. Закриту установку для копчення щільно накривають кришкою і ставлять на вогонь. Нагріваючись, тирса в рясній кількості виділяє дим, що знаходиться всередині коптильні і досягає високих температурних значень. Таким чином, сировина проходить не тільки термічну, а й димову обробку, тобто відбувається процес гарячого копчення.
За конструкційним особливостям всі коптильні, представлені на сучасному ринку, можна розділити на:
• стаціонарні;
• мобільні (переносні).
Стаціонарна коптильня нерідко обладнана всілякими допоміжними елементами, що істотно полегшують процес гарячого копчення, до яких належить гідрозатвор і температурний датчик.
Невеликі моделі вагою близько 20 кг, оснащені гідрозатвором, представляються найбільш зручними для використання на кухні і всередині приміщень. Вони встановлюються прямо на газову плиту. Гаряче копчення в таких агрегатах відбувається при температурі від 35 до 55 градусів, завдяки чому готуються продукти набагато швидше просочуються димом, набуваючи дивовижний смак і аромат.
Надзвичайною практичністю відрізняються мобільні коптильні, мають вагу від 2 до 5 кг.
Їх виготовляють з високоякісної нержавіючої сталі і обладнують:
• гратами, що спираються на 4 виступа, вмонтовані в стінки коптильні;
• корпусом з 2-ма ручками, що складається із зварених між собою днища і стінок;
• кришкою з щільних сталевих листів з ручкою.
Решітка, виконана із зварених між собою міцних металевих стрижнів діаметром до 10 мм, зазвичай розташовується трохи вище середини висоти коптильні. Це робиться для того, щоб процес копчення був максимально ефективним і швидким, займаючи в середньому близько півгодини. У комплектацію деяких переносних агрегатів входить висувний піддон для золи, що нагадує лист з ручками.