Сезон консервування щойно розпочато, а більшість господинь уже втомилися стояти на жаркій кухні, стерилізуючи нескінченні банки, баночки, слоїки, щоб зробити необхідні запаси смаколиків на зиму. Так, це важка праця і доволі небезпечний процес. Адже скло може тріскатися, окріп виливатися і тоді не уникнути травмування. Крім того при неправильній обробці консервація псується, кришки надуваються і весь труд може піти прахом. Як же робити домашні заготовки легко і безпечно, при цьому не прикладаючи багато зусиль? Про це поговоримо у нашій статті.

Смачно, швидко, стерильно

Гортаючи соцмережі – впевнююся, що все більше господинь віддають перевагу домашнім консевам, замість того, щоб купувати у магазині. Так, ціни на консервовані м'ясо, овочі, рибу дуже зросли. Але що робити, коли ми звикли дістати хрусткого маринованого огірочка до картопельки чи відкрити банку з тущкованим м’ясом до макаронів? Вихід бачу такий – варто купити автоклав і багато проблем одразу зникне.

Насправді, стерилізувати продукти для кращого їх зберігання, та для того, щоб знищити у них мікроби, почали багато років тому. Ще у 1862 році французький вчений Луї Пастер змінив наше уявлення про консервацію харчових продуктів

Одним із перших відкриттів Пастера стала техніка пастеризації. Він помітив, що кип'ятіння молока робить його безпечним для вживання і створив метод збереження харчових продуктів за допомогою термічної обробки. Ця техніка дала змогу значно збільшити термін придатності продуктів і зробити їх безпечнішими для вживання.

А далі цей принцип взяли до уваги і винайшли автоклав. Прототипом сьогоднішніх моделей стала сконструйована Д. Папеном в 1680 році сушильна шафа. Вона була призначена для сухої стерилізації без тиску. У 1795-му Ф. Аппер знайшов спосіб зберігання продуктів. Він укладав їх в посудину та довго витримував на водяній бані. Наступним відкриттям стала ідея Ш. Шамберлена. Він винайшов автоклав для медицини, що вирішує проблему парової обробки інструментів.

Сьогодні ж можна купити автоклав електричний або газовий для парової обробки консервів у заводських і домашніх умовах. І ці пристрої бувають різної місткості.

Домашній автоклав корисний побутовий пристрій, що використовується для стерилізації посуду та консервування продуктів. З ним можна швидко, зручно та безпечно робити заготовки на зиму овочеві салати, тушковане м'ясо, рибу, хрусткі огірки та соковиті томати.

Стерилізація тари та консервування продуктів проходять в умовах високого тиску та підвищеної температури. Це дає змогу знищити шкідливі мікроорганізми та отримати смачну й безпечну їжу з подовженим терміном зберігання. Безпека консервування – одна з переваг використання автоклава. Адже у вакуумі є ризик розвитку бактерій, що викликають ботулізм. А при термообробці в автоклаві продукція є цілком безпечною для споживання.

Автоклави для консервування без проблем

Принцип дії автоклава полягає у створенні всередині варильної камери температури, що перевищує точку кипіння води. За рахунок цього навіть найжорсткіше і волокнисте м'ясо дуже швидко розм'якшується. Отримувані консерви набувають характерного насиченого смаку, крім того, стає можливим тривале зберігання продукту без втрати ним своїх поживних і смакових властивостей.

 

Крім того, автоклави з нержавіючої сталі Троян – це універсальні та практичні моделі. Ви можете обрати пристрій з потрібним вам об’ємом, вогневий, для використання на відкритому вогні, чи електричний, що працює від мережі. Також серед моделей популярні автоматичні автоклави, під час використання яких вам не потрібно слідкувати за процесом стерилізації, адже усі параметри ви виставляєте одразу при закладці банок, і автоклав сам вимикається, коли обробку консервів завершено.